اتیل الکل
اتیل الکل چیست :اتانول یا الکل میوه همان اتیل الکل است که دارای فرمول C2H5OH است و یک ترکیب شیمیایی با خاصیت آتش گیری و بوی خاصی است. اتیل الکل دارای نقطه جوش 78.5 درجه سانتی گراد و نقطه انجماد 114 درجه سانتی گراد است. این ترکیب در نوشیدنی های الکلی وجود دارد و خاصیت مست کنندگی به نوشیدنی ها می دهد. اتانول از دوران باستان برای انسان ها شناخته شده بود؛ پیش بینی می شود که اتانول خالص را محمد زکریای رازی تولید کرده است. خواص فیزیکی و شیمیایی آن به گروه هیدروکسیل مربوط می شود که به این مولکول قطبیت می دهد و قدرت پیوندهای هیدروژنی را بالا می برد. اتانول تولید شده از فرایندهای نفتی از واکنش آبدار کردن اتیلن حاصل می شود.
اتانول یک ماده شیمیایی آلی اکسیژن دار و زلال و بی رنگ است. اتانول الکل میوه است و از غلات، سیب زمینی و بسیاری از محصولات کشاورزی می تواند حاصل شود؛ در حالت کلی، هر ماده ای که قند، نشاسته و سلولز داشته باشد، می تواند به اتانول تبدیل شود. اتانول بعد از آب یکی از مهم ترین حلال های صنعتی به شمار می رود.
موارد مصرف و کاربرد اتانول ( اتیل الکل ) چیست :
این ماده به عنوان حلال، ضدعفونی کننده، نوشیدنی های الکلی، ضدیخ و سوخت در کشورهایی مانند برزیل به کار می رود. اتانول در نوشیدنی های الکلی از تخمیر به دست می آید.
کاربرد تجاری اتیل الکل به عنوان حلال در لوازم آرایشی و بهداشتی، شوینده ها و ضدعفونی کننده ها ، داروها و فرایند های غذایی و دارویی است.
اتانول در سنتز موادشیمیایی مختلفی استفاده می شود مانند : 1.اتیل استات 2. اتیلن 3. اتیل آمین ها 4.رنگ ها 5.گلیکول اتر ها و غیره. در ایالات متحده امریکا از ذرت به جای شکر برای تولید اتانول استفاده می شود. اتانول ساختار پروتئین ها را تغییر می دهد و با حل کردن چربی ها، میکروارگانیسم های آن ها را از بین می برد. این عمل فقط بر روی باکتری ها و ویروس ها و قارچ ها موثر است ولی در مقابل هاگ قارچ و اسپور باکتری تاثیری ندارد.
درجه الکلی چیست:
درجه الکلی حجم الکل خالص موجود در 100 میلی لیتر را نشان می دهد. به عنوان مثال الکل 70 درصد یعنی محلولی که در هر 100 میلی لیتر آن 70 میلی لیتر الکل خالص وجود دارد.
تعیین درجه الکلی با استفاده از دستگاه الکل سنج امکان پذیر است. الکل سنج در آب خالص درجه الکلی را صفر و در الکل خالص درجه الکلی را 99 نشان می دهد.
انواع اتیل الکل :
- اتانول طبی : دارای 96 درصد حجمی اتانول است و به عنوان الکل طبی از آن استفاده می شود.
- اتانول مطلق : دارای 100 درصد حجمی الکل بوده و وزن خالص این الکل در دمای 20 درجه سانتی گراد 0.793 می باشد.
- الکل تقلیبی : الکلی که به آن موادی اضافه می کنند و درصد خلوص آن از بین می رود و مصرف آن به صورت خالص مناسب نیست که این الکل دو نوع است :
الف- اتانول که تا حد 90 درصد تقلیب شده است و بعد از تقلیب حداقل درجه الکلی آن 90 درجه بوده و برای مصرف در سوخت، لاک الکل و صنایع گوناگون استفاده می شود.
ب- اتانول که به صورت مخصوص تقلیب شده و حداقل درجه الکلی آن 96 است و در موارد آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.
تهیه الکل از راه تخمیر چگونه است :
مخمر :
مخمر آبجو با جوانه زدن تکثیر پیدا می کند، اگر این قارچ در کنار یک ماده قندی تخمیر شود، موادی دارای خاصیت آنزیمی ترشح می کند و باعث دگرگونی قند می شود. در میان قندها گلوکز که در انگور وجود دارد پس از تخمیر الکل می دهد.
تهیه الکل از گلوکز :
تخمیر گلوکز توسط آنزیم زیماز انجام می شود. وقتی مخمر آبجو را به گلوکز اضافه کنیم، الکل و دی اکسید کربن به دست می آید.
تهیه الکل از مواد نشاسته دار :
برای تهیه الکل از مواد نشاسته دار مانند برنج، ذرت و سیب زمینی و دیگر غلات، از آنزیمی به نام مالتاز استفاده می شود. مالتاز مالت را به مالتوز تبدیل می کند و سپس مالتوز به وسیله آبکافت به گلوکز تبدیل می شود و پس از تخمیر گلوکز گاز کربونیک و الکل حاصل می شود.
نکته : برای تبدیل مالت به مالتوز محیط باید اسیدی باشد و سولفوریک اسید 2% برای این واکنش استفاده می شود.
تهیه الکل از شراب :
اولین بار زکریای رازی از روش تقطیر الکل را به دست آورد. در فرانسه در بیشتر موارد الکل را از شراب به دست می آورند.
تهیه الکل از اتیلن :
اولین بار برتلو، شیمیدان فرانسوی، الکل را از اثر آب بر اتیلن به کمک اسید سولفوریک به دست آورد.
تهیه الکل از استیلن :
در صنعت الکل را بیشتر از اثر هیدروژن افزایی ( احیا کردن ) اسالدهید به دست می آورند و برای تهیه استالدهید از استیلن استفاده می کنند.
عوارض استفاده از الکل و مشروبات الکلی بر سلامتی انسان :
عوارض شدید و خواب آلودگی ، تهوع ، استفراغ ، افسردگی ، تنگی نفس ، عوارض مزمن مانند سیروز کبدی و تاثیر در سلسله اعصاب مرکزی ، تاثیر بر حافظه در دراز مدت و سرطان.
نکات ایمنی :
اتانول بسیار قابل اشتعال است و نباید در مجاورت شعله های باز استفاده شود و استنشاق آن می تواند باعث سرفه و سردرد شود.